1989 yılında Mediha Yener Moda Kursları kapsamında yaklaşık bir yıl stilistlik eğitimi aldım.
Atölye çalışmaları ve kısmen sanat eğitimi 1999 yılında Akademi İstanbul' un kısa süreli resim programına katılmamla başladı. Daha sonra Ressam Yüksel Kahraman ve ardından Ada Sanat'ta Ressam Memet Güreli ve Buket Güreli ile desen çalışmaya devam ettim. Ada Sanat'da desen çalışmaları sürerken bir yandan da aynı atölyede gravür denemeleri ( linolyum baskı) yapma olanağı buldum.
Yaklaşık dört kış dönemi süren desen eğitiminin ardından yağlıboya çalışmaya geçeceğim sırada içgüdüsel olara seramik ile ilgili eğitim alacağım bir yer arayışına girdiğimi fark ettim. Çünkü seramik çocukluğumdan beri ilgi duyduğum ama bunu çok sonraki yıllarda fark ettiğim bir alandı. Ve seramikle ilgili atölye çalışmaları ve kil ile ilk tanışmam Basad, Bakırköylü Sanatçılar Derneği' nde Taylan Koryürek ile başladı. Daha sonraki yıllarda seramik ve cam sanatçısı Hande Bilten ile devam etti.
Başlangıçtaki desen eğitiminin aslında tüm çalışmalar için temel oluşturduğunu düşünüyorum.
Bu arada kumaşlar için desenler de çizmeye başlamıştım ve desenlerimi gerek el boyama gerekse serigrafi yöntemiyle kumaşa transfer ederek ev tekstiline yönelik işler ürettim.
Bu çalışmalar sürerken diğer yandan ürettiklerimin bazıları dekorasyonu da ilgilendiren çalışmalardı ve ürettiklerimle nasıl bir yol haritası çizebilirim ya da ne ile destekleyebilirim yönünde arayışlarım vardı. O süreçte karşıma çıkan bir sertifika programına katılarak İç Mekan Düzenlemeleri ve Perspektif eğitimi aldım.
Daha önceki yıllarda serigrafiyle baskı denemeleri sırasında geleneksel yöntemle baskı yapmayı düşünmüştüm ama kısa bir denemeyle kalmıştı. Şimdi artık işlerimi bu yolla üretiyorum. Bu süreç Geleneksel Taş Baskı yöntemiyle baskı yapmak üzere Beylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsü öğretmenlerinden Emine Kuşcul'un iki ayrı atölye çalışmasına katılarak başladı. Bunların birinde baskı yapmayı, diğerinde ise farklı tekniklerle kalıp yapmayı öğrendim. Böylece desenlerimin kalıplarını da yapabilir hale geldim.Ayrıca Kastamonu'da kök boya kullanarak atölye çalışmasına katılarak ve Tokat'ta ise atölye ziyaretleri yaparak mevcut bilgilerimi pekiştirdim.
Baskı yaparken kullandığım boyayı daha doğadan ve daha doğal nasıl elde ederim sorusu beni Aslı Smith ile tanıştırdı. Ancak bu uzun soluklu bir yolculuk ve çok daha fazla labaratuar çalışması gerektiriyor. Daha doğalı nasıl elde edebilirim sorusu gündemimde olmaya ve bu konuda kendimi geliştirmeye devam ediyorum..
Taş baskı çalışmaları sürerken zaman zaman seramik çalışmaya da devam ediyorum. Ve hep öğrenecek yeni bir şeyler var diye düşünüyorum. Uzun yıllardan sonra ilk kez yine işlerini beğendiğim başka bir sanatçıyla, seramik sanatçısı Gökhan Zincir ile bir atölye çalışmasına katılarak tasarım ve sır üzerine yeni deneyimler edindim.
El yapımı defterler üretmek üzere Meltem Aybar ile defter atölyesine katılırken doğal bir iş üreteceğimi biliyordum aslında ve bu atölye, elde bulunan çeşitli malzemelere '' bu defter kapağı olabilir ''diye dönüştürmenin başlangıcı oldu. Ne yapacağımı bilemediğim bazı malzemeleri defter kapağında kullanmak üzere bir tarafta biriktirmeye başladım. Bir anlamda hem kendi defterimi yaparken bir yandan da yeniden dönüştürmeme aracı oluyor edindiğim bu deneyim..
Seramik ve kumaşa baskı yaparak ürettiğim işlerin yanı sıra,başka malzemeleri de katarak el yapımı defterler tasarlamak bana tasarıma eğiliminiz varsa, bunun zamansız, hesapsız bir yerde ortaya çıkıverdiğini ve önlenebilir bir şey olmadığını gösterdi.
Özetle her ne kadar bütün bunlar birbirinden bağımsız işler gibi duruyor olsalar da temel çıkış noktası tasarım olduğu için birbirlerini destekleyerek, birbirlerinden beslenerek yürüdükleri inancıyla çalışmalarımı sürdürüyorum.
***
Tüm bunlarla birlikte bir dönem oluşumuna öncülük ettiğim Sanat Çemberi grubuyla yurdun çeşitli yerlerinden katılan sanatçılarla sergiler açtık ve yanı sıra yine destek veren arkadaşlarımla bir süre sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, kurulmasına öncülük ettiğim İmecem grubuyla özellikle eğitime katkı amaçlı Anadolu köylerine yönelik dayanışma çalışmaları yaptık.
***
Marmaris'in Selimiye köyündeki atölyemde tahta baskıya ilgi duyanlarla atölye çalışmaları yaparken, geleneksel yöntemle tahta baskı işler üretmeye de MellArt markasıyla devam ediyorum.
Sergi- Etkinlik-Medya :
ATÖLYELER
2017 Basınköy ve Çukurcuma atölyelerinde workshoplar
2019 Seferihisar Torlak Çiftliği
2019 Ankara Gökyüzü Sanatsal İyilik Vakfı
2019 Marmaris, Selimiye Köyü MellArt Atölyeleri ( sürekli )
SERGİLER- TASARIM ETKİNLİKLERİ
2019 EcoFest Marmaris - Tahta Baskı
2017 Serebral Palsi Derneği yararına İst.Yelken Kulübü-Seramik-Tahta Baskı-Linolyum
2017 Çocuklar Hepimizin Eğ.Öğr.Derneği yararına Tasarım Şenliği-Seramik
2012 Türk İslam Eserleri Müzesi -Erguvan konulu sergi- Seramik
2011 Somali İçin El Ele Resim-Heykel-Fotoğraf- Seramik Sergisi-Gravür
2011 Yeşilköy İş Okulunda Zihinsel Engelli Öğrencilerle Atölye Çalışması- Seramik
2010 Toskana Vadisi Bahar Panayırı- Ev Tekstili ve Takı
2008 İçel Sanat Kulübü Teoman Ünüsan Sanat Galerisi- Dünya Emekçi Kadınlar Günü Sergisi-Gravür
2008 3.Uluslararası İstanbul Lale Festivali –Laleler Heykel ve Tasarım Sergisi
2007 Yunus Emre Kültür Merkezi-Çetin Emeç Sanat Galerisi-karma sergi-Seramik
2007 Galeri Dürer-Seramik ve Cam Mozaik Sergisi-Seramik
2007 Yunus Emre Kültür Merkezi-Çetin Emeç Sanat Galerisi--Seramik
2005 İçel Sanat Kulübü Teoman Ünüsan Sanat Galerisi-Sokak Çocukları Yararına Düzenlenen Karma Sergi-Seramik
2004 Cem Karaca anısına "Cem Ağacı" isimli ortak çalışma-Heykel
2004 BASAD Bakırköylü Sanatçılar Derneği-"İnsan,Toprak,Ateş" temalı karma sergi- Seramik
İletişim formu
İletişime geçmek için altta ki formu doldurup yollayınız. En kısa sürede size geri döneceğim!
Paylaş